• 14 Dagars öppet köp14 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 kr

Gör din bästa halvmara någonsin

13 May 2019

Uppladdning inför Göteborgsvarvet!

1. Packa väskan i god tid innan loppet

Tänk igenom vad du kommer behöva och vilja ha med dig till starten. Se till att fäst din nummerlapp ordentligt. Har du inga bra nålar finns bibs.

Packlista för tävlingsdagen

• Ditt startbevis, din nummerlapp, tidchip och en karta över start- och målområdet
• Regnjacka – men även solskyddsmedel och solglasögon; var beredd på alla sorters väder
• Extra säkerhetsnålar att fästa nummerlappen med
• Olika sorters tröjor eller linnen som passar för olika typer av väder. Kortbyxor och/eller tajts beroende på temperatur.
• Rena strumpor, mössa, handskar och kanske armvärmare
• Nagelsax, nagelfil, tejp och fotkräm
• Vaselin att smörja gren och armhålor med.
• Sportkakor, energidryck, gels och en vattenflaska
• Packa ner lite extra energi till åtehämtningen. Extra mat som bananer, äpplen och nötter. Kan även vara bra att ladda upp med lite extra energi från SiS eller PowerBar.
Testa kläderna innan start
Att välja kläder för en tävling är svårt, särskilt om det är ditt första halvmaratonlopp. Det kan vara ganska kallt på morgonen innan starten, men du vet också att du kommer att bli ordentligt varm när du väl börjar springa. Därför är det smart att ha med extra tröja och byxor, gärna gamla, som du kan tänka dig att slänga innan starten eller när du blivit varm nog. Välj plagg som du har sprungit i förut, så att du vet att de är sköna och inte åker upp, skaver eller känns obekväma efter en stunds löpning.
Om det är väldigt kallt och blåsigt kan det vara klokt att bära en tunn och lätt vindjacka, men två lager kläder kan funka lika bra. Undvik bomull, det har en tendens att bli blött och kallt. Glöm inte att skydda känsliga delar som bröstvårtor, armhålor och gren med vaselin.

2. Ladda med en bra frukost

Eftersom Varvet startar sent passar det utmärkt att börja dagen med en ordentlig frukost. Ät sådant du vet att din mage klarar av så du blir mätt men överdriv inte. Se också till att du har ätit färdigt senast 3 till 4 timmar innan start. Behöver du extra energi kan du med fördel fylla på med sportnäring efter detta.

3. Se till att få i dig tillräckligt med vätska

Drick både sportdryck innehållande salter och vatten ända fram till starten. Vätska och energi du också fylla på under själva loppet. Speciellt vädret är varmt och fuktigt.

4. Var ute i god tid

Planera hur du ska ta dig till loppet och se till att vara på startplatsen i god tid, senast en timme före starten men gärna tidigare. Kolla in vart startområdet ligger så du slipper stressa.

5. Gå på toaletten - även om du inte känner att du behöver just då

Köerna till toaletterna blir ofta längre ju närmare startögonblicket loppet kommer. Passa därför på att gå på toa direkt när du kommer till startområdet så minskar risken för att du behöver stressa i sista minuten.

Värm upp

Det går att värma upp på väldigt många sätt, men de flesta tar det ganska lugnt inför ett längre lopp. Det är ändå klokt att starta upp systemen före start – få upp pulsen lite, trigga igång andhämtningen och få fart på blodcirkulationen. På ett maratonlopp kan du använda de första kilometerna som uppvärmning, men på en halvmara är det smart att värma upp före starten.
Jogga lugnt i 10-15 minuter och skaka loss armar och axlar, men spara på stretchingen till efter målgången. Avsluta din uppvärmning med 3-5 korta, lätta fartökningar. Se också till att du hinner ta en slurk vatten och gå på toa innan det är dags att kliva in i startfållan.

6. Leta upp rätt startfålla för dig

Tillhör du inte den yppersta eliten gäller det att hålla koll på var insläppet till den egna startfållan finns och när den öppnar. Speciellt om du vill hamna långt fram och få en bra start på loppet.

7. Starta lugnt

Börja långsamt! Felet många gör är att de startar för hårt. Det kommer att straffa sig längre fram under varvet då du har samlat på dig mjölksyra och gjort slut på kroppens krafter. Starta därför lätt för att sedan stegra tempot långsamt så att du orkar hela vägen.

8. Fyll på ordentligt med vätska redan från start

Drick ordentligt! Du kommer att förlora mycket vätska under varvet, särskilt om det är varmt och soligt. Så se till att få i dig en liten mängd vätska många gånger under hela loppet för att kompensera för det du svettas ut. Om du är ovan vid att dricka under löppass bör du öva på det innan varvet, särskilt om du funderar på att dricka sportdryck. Det är viktigt att veta vad magen tål när det väl gäller.

9. Ha roligt

Njut av banan och de tiotusentals åskådarna som hjälper dig mot målet. Ta hjälp av alla andra som springer och ha riktigt roligt.

10. Dela upp loppet

21 098 meter är långt men du klarar mer än du tror. Om det börjar ta emot så är det viktigt att tänka positivt. Du är inte ensam. Ta dig till nästa vätskekontroll, gå en stund och se till att få i dig energi. Spring sedan till nästa kontroll osv. Innan du vet ordet av börjar Slottsskogen att närma sig.

Sist men inte minst – Lycka till önskar vi på runningshop.se!