• 14 Dagars öppet köp14 Dagars öppet köp
  • shippingFri frakt över 890 kr

Allt du behöver veta om häldropp

24 May 2023
Allt du behöver veta om häldropp

Oavsett om du är en ivrig löpare eller om du precis har börjat ditt löparäventyr kommer du säkert att stöta på begreppet häldropp när du letar efter rätt löparskor. Ett annat ord som ofta används är "offset". Men vad exakt är detta? Häldropp avser höjdskillnaden mellan skons häl och framfot, uttryckt i millimeter. Den mäts genom höjdskillnaden mellan tjockleken på mellansulan under hälen och tjockleken på mellansulan under framfoten. 

STAPELHÖJD 
En annan löpningsterm som regelbundet dyker upp i löpningsjargongen är "stapelhöjd", som alltså inte är samma sak som "höjd/avstånd". Stapelhöjden är mellansulans vertikala höjd, och med detta menas även tjockleken på skummet. 

Välj klokt!  

Det är viktigt att välja rätt häldropp eftersom det påverkar hur din fot landar när du springer och kan därför ha en stor inverkan på din löpstil och löparkomfort. Det är därför viktigt att påpeka att ett häldropp känns olika för alla och kan ha en positiv effekt på din personliga löparupplevelse. På så sätt kan du få ut så mycket som möjligt av dina löprundor och minska risken för skador
 
TIPS 
Din löpstil, fottyp, typ av träning och naturligtvis dina personliga preferenser är otroligt viktiga faktorer för att välja rätt häldropp, och de hänger också starkt samman. Här är några tips som kan hjälpa dig att komma igång. 
1. Ta reda på vad din löpstil är!  Ta reda på om du är en häl-, mellanfots- eller framfotslöpare. Utifrån detta kan du avgöra vilken typ av häldropp som passar dig. 
2. Ta hjälp av en professionell person!  Anlita någon som kan identifiera din fottyp och löpstil och ge dig råd om vilken häldropp som passar bäst. 
3. Till vilken typ av träning! För korta, snabba träningspass är ett lågt drop mer fördelaktigt (mer markkontakt), och för långa löprundor är det mer troligt att du väljer ett högt drop (mer skydd). 
4. Testa dina personliga preferenser själv! Genom att själv experimentera med olika häldroppar kommer du så småningom att själv känna vilken som ger mest komfort för dig.

Olika droppar 

Men vilka häldroppar finns det egentligen? För att ge dig lite vägledning delas en skos häldropp in i fyra kategorier: högt häldropp, medelhögt häldropp, lågt häldropp och noll häldropp. Vi förklarar dem för dig. 
 
HÖGT DROPP (8 mm eller mer) – Vanligast 
- Lämplig för: Löpare med häl- eller mellanfotslandning, långa löpningar 
- Fördel: Minskar belastningen på vader och hälen och ger ofta bra dämpning och stabilitet 
- Tillägg: Kan skapa en onaturlig gångställning 

NORMALA DROPP (4 mm - 8 mm):         
- Lämplig för: Löpare med för- och mellanfot samt hällandning, mångsidiga löpningar.   
- Fördel: Ger en bra balans mellan stöd och flexibilitet och en bra balans mellan dämpning och en naturlig löparupplevelse.  
- Tillägg: För speciella träningspass kan ett mer specifikt häldropp (högt eller lågt) vara en bättre passform. 
 
LÅGT DROPP (mindre än 4 mm):  
- Lämplig för: Löpare som landar med hälen eller mittfoten, snabba och korta löprundor.  
- Fördel: Ger naturlig fotuppställning och stärker därmed musklerna i fot, fotled och underben. 
- Tillägg: Du måste bygga upp den ordentligt för att de olika musklerna ska vänja sig vid den. 
 
ZERO DROP (0 mm) - Minst vanligt  
- Lämplig för: Löpare som landar i hälen eller mittfoten. 
- Fördel: Det mest naturliga och effektiva sättet att springa på  
- Tillägg: Du måste bygga upp det ordentligt för att de olika musklerna ska vänja sig vid det. 

Rätt häldropp: Nyckeln till optimal löparkomfort

Innan du tar nästa steg i ditt löparäventyr bör du ta dig tid att hitta rätt häldropp. Investera i löparskor som stödjer dina personliga behov och garanterar en underbart bekväm och trevlig löparupplevelse. På så sätt kan du kliva in i dina träningspass och tävlingar med självförtroende, i vetskap om att du har gjort rätt val för dina fötter och mål!